Cum duamna primar general al României n-a fost prea competentă în a-și îndeplini promisiunile electorale, mai exact fluidizarea traficului, a venit acum cu o idee genială. Dar genială frate, zici că-i gândită de-o blondă.

Se numește „vinietă eco”. Se practică și prin alte țări și e o idee excelentă. Se referă la interzicerea accesului auto în oraș în anumite condiții. Și asta e o idee excelentă, mai ales în București care este un oraș extrem de aglomerat. Până aici totul e bine și frumos. Ideea e foarte bună, că doar e importată. Modul de implementare propus… gândit de-o blondă. Și se vede.

Nu o să mă leg de interzicerea accesului vehiculelor non-euro și euro 1 sau euro 2 în centrul Bucureștiului. Aici nu văd o problemă reală. Problema reală e taxa de 10 lei pe zi sau 1900 de lei pe an mașinilor care nu sunt înmatriculate în București sau în Ilfov. Taxa asta e o bătaie de joc. Știu că lumea o să sară și o să zică că n-au ce căuta provincialii cu mașina în București. Problema e următoarea.

Provincialii ăia stau în București, muncesc în București, cheltuie bani în București. Plătesc niște taxe în București, de cele mai multe ori nu tocmai mici. Mulți dintre provincialii care au mașini înmatriculate în altă parte decât București și Ilfov și locuiesc în capitală au salarii de peste 5000 de lei, ceea ce înseamnă în total peste 5000 de lei pe lună bani la bugetul local. Cum? Păi la un salariu de 5000 de lei pe lună, angajatorul plătește taxe de aproape 4000 de lei. Vezi un calcul aici. Dacă ar cheltui cei 5000 de lei doar în București, ar însemna încă 950 de lei doar din TVA. La care se mai adaugă și alte taxe care sunt plătite de către comercianții de la care cumpără provincialul.

„Păi dacă stă și muncește în București, să-și facă domiciliu aici!” ar zice unii. Și au dreptate. Dar problema e că atunci când îți faci rezidență (viză de flotant), nu ai voie să-ți înmatriculezi mașina în acea localitate. Pentru a avea domiciliu în București, proprietarul locuinței trebuie să-i ia în spațiu pe perioadă nedeterminată. Mult succes în a găsi un contract de închiriere pe perioadă nedeterminată. În plus, mai există problema celor care folosesc mașina înmatriculată pe numele părinților, care nu locuiesc în București.

Cu alte cuvinte, Bucureștiul (primăria prin Direcția de Taxe și Impozite) beneficiază de pe urma celor veniți din provincie, care în loc să crească economia locală din județul natal o cresc pe cea din București. Atât de mult se bucură blonda că vin mii de oameni să muncească pentru a avea ea bani de unde să cumpere autocare turcoaz la suprapreț, încât s-a gândit să le mai pună o taxă de 1900 de lei anual.

PS: pe lângă provinciali, mai sunt și firmele care sunt afectate de această problemă. De exemplu Altex are sediul în Piatra Neamț și toate mașinile lor au numere de Neamț. Dedeman are sediul în Bacău și toate mașinile lor au numere de Bacău. Arabesque are sediul în Galați și toate mașinile lor au numere de Galați. Asta înseamnă că pentru oameni care sunt născuți și crescuți în București, mașina de serviciu va trebui să plătească acea taxă, doar pentru că firma e din alt oraș.

Publicat de Dan

Un simplu blogger, îndrăgostit de orașul în care am ales să trăiesc. Scriu despre București, orașul pe care îl văd și îl simt eu, așa cum îl văd și îl simt eu. Toate opiniile exprimate în acest blog îmi aparțin.

Creează-ți site-ul web la WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: